Dlaczego warto sięgać po białe mięso?

Lekarze i dietetycy od dłuższego czasu przekonują swoich pacjentów do zrezygnowania z czerwonego mięsa na rzecz białego i motywują to lepszym wpływem na zdrowie człowieka mięsa białego. Poniżej przedstawiamy argumenty przemawiające za tym, że faktycznie białe mięso jest warte włączenia do codziennej diety.

Które mięso jest białe, a które czerwone?

Do odróżnienia rodzaju mięsa służy jego pochodzenie i zawartość tłuszczu. Do mięs białych zaliczają się mięsa z kurczaka i indyka oraz z królika, natomiast mięsa czerwone pochodzą od zwierząt rzeźnych i łownych, a więc zaliczają się do nich: wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, konina, kozina, dziczyzna oraz mięso z kaczki, które intuicyjnie czasami błędnie zalicza się jako mięso bardzo chude, a więc białe.

Kiedy mięso białe jest lepszym wyborem niż czerwone?

Mięso białe jest idealnym źródłem białka dla osób dbających o lekkostrawna i niskokaloryczną dietę i w ich przypadku nadaje się nawet do codziennego spożywania. Na lekkostrawność i niewielką ilość kalorii wpływa przede wszystkim bardzo  mała zawartość tłuszczu. W przeciwieństwie do mięsa białego, mięso czerwone charakteryzuje się z natury większą zawartością tłuszczu, co wpływa na zwiększoną kaloryczność. Mięso czerwone jest trudniejsze do strawienia, ale osoby bez problemów trawiennych powinny włączyć je do diety od czasu do czasu, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak żelazo i witaminy z grupy B.

Kiedy jeść białe, a kiedy czerwone mięso?

Optymalnym rozwiązaniem jest spożywanie na co dzień mięsa białego i urozmaicanie swojego menu od czasu do czasu mięsem czerwonym. Warto zadbać o to, by każdy rodzaj mięsa był najwyższej jakości: o odpowiedniej strukturze i nieprzerośnięte tłuszczem, o co szczególnie dbamy w naszej hurtowni.