Mięso wieprzowe


Mięso wieprzowe

W naszej hurtowni znajdą Państwo wysokiej jakości mięso wieprzowe pochodzące od świń lub wieprzów. Oferujemy wyroby nieprzerośnięte tłuszczem o zwartej i wilgotnej strukturze. Wieprzowina z reguły oceniana jest jako niezdrowy i wysoko kaloryczny produkt zawierający duże ilości tłuszczu. Stwierdzenie to jest jednak mylne, ponieważ dobrej jakości mięso wieprzowe zakupione u zaufanego dostawcy oraz spożywane w racjonalnych ilościach jest jak najbardziej bezpieczne dla zdrowia. Wieprzowina stanowi podstawę wielu potraw przygotowywanych zarówno w domach, jak i restauracjach. Jeśli zależy Państwu na wysokiej jakości świeżym mięsie, zapraszamy do naszej hurtowni.

 

Jakie części wieprzowiny wyróżniamy?

Jedną z najbardziej wartościowych części wieprzowiny jest szynka. Jest to element zawierający najwięcej tkanki mięśniowej, dzięki czemu posiada wiele wartości odżywczych. To właśnie z szynki powstają wędliny wędzone lub gotowane. Można ją również wykorzystać do przyrządzenia pieczeni oraz bitków.

Kolejną cenną częścią jest schab, który stanowi najdłuższy mięsień kręgosłupa. Obok schabu wyróżniamy, takie części jak biodrówka zwana schabem biodrowym i karkówka nazywana schabem karkowym. Są to grube i soczyste elementy, które idealnie sprawdzają się do przyrządzania kotletów.

Wśród najbardziej tłustych części wieprzowiny wyróżniamy słoninę oraz podgardle. Stanowią one niezbędne dodatki do pasztetu lub smalcu. Natomiast podstawowym składnikiem galarety mięsnej jest golonka, która może być również przyrządzana w wersji pieczonej. Pozostałymi częściami, sprawdzającymi się idealnie do przygotowania potraw gotowanych, duszonych i pieczonych są żeberka i boczek.