Mrożonki i pozostałe produkty


 

mrozonki

W naszej hurtowni oferujemy również szeroki wybór mrożonek i pozostałych produktów spożywczych. Procesowi mrożenia poddajemy wyłącznie świeże i prawidłowo wychłodzone wyroby. Wpływa to korzystnie na przebieg mrożenia i zachowanie wartości odżywczych produktów. Mięso niepoddane wychładzaniu ulega sklejeniu i zbiciu, co z kolei prowadzi do obniżenia jego cech sensorycznych. Dbamy również o prawidłowe zapakowanie produktów przeznaczonych do mrożenia. Mogą Państwo zakupić u nas mrożonki o różnej wadze w zależności od potrzeb.

 

Czy mrożenie mięsa wpływa na utratę jego walorów?

Mrożenie mięsa nie wpływa na utratę jego walorów smakowych ani odżywczych. Proces zamrażania pozwala zachować wartości witamin, składników mineralnych, białek oraz tłuszczy na poziomie zbliżonym do posiadanego w momencie zamrażania. Mrożenie każdego rodzaju mięsa umożliwia wydłużenie czasu jego przechowywania. Działanie niskich temperatur powoduje zahamowanie rozwoju drobnoustrojów mających wpływ na psucie się mięsa. Bakterie do wzrostu potrzebują wody występującej naturalnie w mięsie. W procesie zamrażania woda zmienia się w kryształki lodu, co utrudnia rozwój drobnoustrojów. Mrożenie spowalnia również procesy jełczenia tłuszczu. Dochodzi także do zahamowania procesów chemicznych i biochemicznych zachodzących w mięsie.