Mięso wołowe


Mięso wołowe

Mięso wołowe, jakie oferujemy w naszej hurtowni, charakteryzuje się doskonałą kruchością, kolorem oraz smakiem. Wołowina należy do mięs szczególnie lubianych przez naszych klientów. Zawiera wysokie ilości prekursorów, co podczas obróbki kulinarnej wpływa na wydobycie z niej zróżnicowanego smaku i aromatu. Wołowina dojrzewa na sucho lub mokro, a procesy te pozwalają uzyskać odmienne cechy mięsa. Podczas dojrzewania na sucho mięso traci wilgotność i nabiera kruchej struktury i aromatu. Natomiast dojrzewanie na mokro wpływa na zachowanie soczystości wołowiny.

 

Dlaczego warto spożywać wołowinę?

Wołowina, choć jest uznawana za mięso tłuste, zawiera jedynie 5% tłuszczu. W jej skład wchodzą głównie kwasy tłuszczowe mające korzystny wpływ na zdrowie. Wołowina jest źródłem lekkostrawnego białka będącego głównym składnikiem budulcowym mięśni. Zawiera walinę, leucynę oraz izoleucynę. Jedząc regularnie mięso wołowe, organizm zostaje wzbogacony o wysokie ilości żelaza, które odpowiada m.in. za transport tlenu do mięśni.

Wołowina zawiera również śladowe ilości cynku. Składnik ten wpływa na zwiększenie odporności organizmu na zachorowania oraz ogranicza wypadanie włosów i łamanie paznokci. Dodatkowo dzięki zawartej w mięsie wołowym witaminie B12 organizm zyskuje odporność przed anemią. Warto również zwrócić uwagę na znajdujący się w wołowinie fosfor, który odpowiada za wzmocnienie zębów i kości. Składnik ten także odgrywa dużą rolę w przewodzeniu bodźców nerwowych.

Mięso wołowe jedzone w odpowiednich ilościach i właściwie przyrządzane może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Warto jednak wybierać wyroby od sprawdzonych i zaufanych dostawców, takich jak nasza hurtownia.